En investering er når du sætter dine penge i noget, som du forventer vil give et afkast. Afkastet kan både komme over tid ved at beholde investeringen, eller det kan være penge investoren håber at kunne få hjem ved et fremtidigt salg.
Investeringer kan være en af mange ideer til at skabe passiv indkomst. Du kan både investere tid, men du kan også investere penge. Og selvom du investerer penge, så kræver det også lidt tid.
En investering kan være i mange ting, men her fokuserer jeg på investeringer i aktier og værdipapirer, crowdlending, metaller og kryptovaluta.
Discloure: Links markeret med asteriks (*) er reklamelinks. Hvis du bruger linket, tjener jeg kommision, og du får måske en bonus.
Hvad er en investering?
Der er mange måder at investere dine penge på. Når man laver en investering, så satser man på, at du bruger pengene på noget, der giver flere penge på den lange bane.
Men det er jo ikke sikkert, at markedet arter sig helt, som du havde håbet. Derfor skal du være opmærksom på, at investeringer kommer med en risiko. Der er nemlig ingen garantier, så du kan lave både gode og dårlige investeringer.
Investeringer og risiko - gode og dårlige investeringer
Jeg vil gerne bruge mine investeringer til at skabe passiv indkomst. Det er et redskab til, at min økonomi stille og roligt kan vokse. Men i investeringsverden er der ingen, der kan garantere, om markedet går den ene eller anden vej, selvom rigtig mange forsøger at gøre sig kloge på det.
Derfor er der også en betydelig risiko ved at sætte dine penge i investeringer. Du kan altså både tjene penge og tabe penge næsten uanset, hvad du investerer i.
Derfor kan investeringer også handle om timing. Du skal altså kunne tåle at tabe dine penge, eller også skal du have råd til at være tålmodig.
Gode investeringer er altså investeringer, der balancerer risikoen med det forventede afkast.
Hvad kan man investere i?
Du kan som sagt investere i alt, hvor du forventer at kunne tjene penge over tid. Du kan altså investere i alt fra antikke biler og designermøbler eller aktier og obligationer.
Uanset hvad du investerer i, så vil det tage lidt af din tid.
Aktier og værdipapirer
Aktier og værdipapirer er en meget populær måde at investere på. Hvis du har tilgængelig kapital, så kan du sætte dem i aktier og obligationer. Du kan enten investere i enkeltaktier eller investeringsforeninger og fonde, der dækker bestemte dele af markedet. Jeg sværger selv til at minimere min risiko ved at følge verdensmarkedet gennem passiv indeksfonde og ETF’er.
Du kan fx oprette sætte investeringerne på autopilot gennem en månedsopsparing hos Nordnet eller få et gratis investeringsforslag hos Nord Investments.
Læs mere om investering i aktier og værdipapirer.
Crowdlending
Crowdlending er en måde at investere i lån - enten til private eller til virksomheder. Du sætter dine penge ind, og så tjener du renter på at have udlånt dine penge. Selvom det virker ret sikkert, så har der været risiko. Der er heldigvis crowdlending-platforme i Danmark, hvor sikkerheden er lidt højere end de udenlandske platforme. Til gengæld er renterne også lidt lavere.
Læs mere om crowdlending og crowdfunding.
Kryptovaluta og Bitcoins
Kryptovaluta og Bitcoins er et meget omskifteligt marked. Personligt har jeg sat en lille smule penge i Bitcoins primært som en opsparing, og jeg køber Bitcoins efter Dollar-Cost-Average-metoden for stille og roligt at samle flere Bitcoins. Nogle anbefaler maksimalt at have omkring 2% af sin portefølje som Bitcoins.
Læs mere om kryptovaluta og Bitcoins.
Guld og metaller
Guld har fyldt en stor del af økonomien gennem historien. Det har fungeret som betalingsmiddel, og mange valutaer og også tidligere været bundet op på guld. Guld kan være en måde at sikre sin investeringsportefølje mod inflation..
Du kan læse mere om investering i guld her.
Ejendomsinvestering
Læs mere om, hvordan du kan investere i ejendomme gennem crowdlending eller hvordan man investerer i REIT.
Bæredygtige investeringer
Jeg vil allerhelst bruge mine penge på bæredygtige investeringer og impact-investeringer. En af de store udfordringer med gerne at ville lave en bæredygtig investering er at finde ud af, hvor på bæredygtighedstrappen du selv vil placere dig.
Jeg har skrevet mere om bæredygtige investeringer og grønne aktier.
Investeringsløsninger
Nord.Investments
Nord.Investments er en investeringsrobot, som ud fra din risikoprofil automatisk sætter dine investeringer op for et relativt lille beløb.
The Many
The Many gør det let at lave ejendomsinvesteringer uden selv at skulle stå for administrationen og udlejningen af ejendommene. Du investere i ejendomme for helt ned til 5.000 DKK.
Indlæg om investeringer
Bæredygtig investering i aktier, investeringsforeninger og ETF’er
Hvordan kan du lave bæredygtige investeringer i aktier, investeringsforeninger, fonde og ETF’er - og hvor finder du de grønne aktier og indeksfonde?
Passiv investering: Guide til at komme i gang
I passiv investering følger investoren aktiemarkedet i stedet for at forsøge at slå det. Den passive investeringsstrategi virker bedre for de fleste investor...
Grønne aktier: Liste med bæredygtige aktier
Her kigger vi på grønne aktier, der fokuserer på en mere bæredygtig verden. En komplet liste til bæredygtige aktier.
Indeksfonde - Komplet guide til index investering
Index investering er en god måde at gøre investering nemt. Hvis du vælger at investere i indexfonde, så kan du investere med et fornuftigt afkast samtidig me...
Børneopsparing 2023: Regler og investeringer til børn?
Der er flere måder at gribe en børneopsparing an på: Bankrenter, obligationer, investeringer i aktier. Hvad bør man gøre?
Aktie app – Find den bedste investeringsapp
Hvordan kan du bruge din mobil til aktiehandel, og hvilken aktie app er den bedste til handel med aktier? Få svaret her!
Bøger om investeringer, aktiehandel og privatøkonomi
Bøger om investering og aktier Få styr på økonomien med bøger om investeringer, aktier og privatøkonomi.
Citater om investeringer, penge og privatøkonomi
Der findes rigtig mange citater om investering, penge og privatøkonomi. Jeg kan godt lide at lade mig inspirere af kloge ord, som kan gøre mig til en bedre i...
Aktiesparekonto: Komplet guide
En aktiesparekonto er en investeringskonto, der gør det lettere for dig at komme i gang med at investere i aktier. Her er alt du skal vide om at investere på...
Passive danske fonde: Liste over danske investeringsforeninger
Jeg er meget interesseret i at finde de bedste danske passive investeringsforeninger. Derfor har jeg lavet en liste over passive indeksfonde i Danmark.
Nordnets månedsopsparing: Guide til at komme i gang og problemer
Nordnets månedsopsparing er en måde selv at bestemme over sine investeringer, automatisere dem og sørge for lave årlige omkostninger. Her kan du læse om, hvo...
Hvordan køber man en indeksfond eller ETF på Nordnet?
Hvordan køber du en dansk investeringsforening eller en udenlandsk ETF på Nordnet - og hvordan finder du en liste over de globale indekser?
Etoro: Copytrading og kurtagefri aktiehandel og skat
På Etoro kan man handle aktier, CFD’er, ETF’er, indekser, råvarer, valuta og kryptovaluta, men vigtigst for mig, så kan man lave copy trading.
Skat af indkomst fra dansk og udenlandsk crowdlending 2020?
Jeg har skrevet en guide til, hvordan du indberetter renteindtægter fra dansk og udenlandsk crowdlending. Guiden omfatter både indkomst fra dansk crowdlendin...
Mine erfaringer med Stjerneinvest Fri fra SparNord
Jeg har i mange år ladet Spar Nord stå for mine investeringer gennem deres produkt Stjerneinvest Fri. Det har jeg fortrudt. Stjerneinvest Fri er SparNords fu...
Risiko crowdlending: Rebalancering ud fra risk-reward-analyse
Crowdlending er en højrisikoinvestering, men platformene er meget forskellige. Med Risk-Reward kan vi give et bud på, hvilke platforme der er risikoen værd?
Start med hvorfor?
Simon Sinek foreslår at man starter med at spørge Hvorfor? i stedet for at starte med Hvad? og Hvordan?
Hvad koster det at handle fonde og ETF’er?
Hvad er handelsomkostningerne, når man handler danske investeringsforeninger og udenlandske ETF’er? Hvad er billigst at handle?
Find de bedste investeringsafdelinger eller ETF’er
Find de bedste investeringsafdelinger og ETF’er ved at kigge på nøgletal og beslutte dig for din strategi!
Guld som opsparing eller investering
Hvad er guld - og hvordan investerer du i det?
Real Estate Investment Trusts - REITs
Hvad er REIT - og hvad kan det bruges til?
Skat af aktier - lagerbeskatning eller realisationsbeskatning?
Man skal betale skat af det, man tjener på aktier. Jeg synes aktiebeskatning kan være lidt forvirrende, så jeg besluttede mig for at beskrive skat af aktier....
Adfærdspsykologi på aktiemarkedet
Adfærdspsykologien betyder meget på aktiemarkedet - Hvad er priming, Illusion of Stock-Picking Skill, anchoring og loss aversion?
5 fordele ved passiv, langsigtet buy and hold investering
Langsigtet buy and hold-strategien er begyndervenlig, kan automatiseres, er ikke tidskrævende, sænker risikoen og har lave omkostninger.
5 kendetegn for den passive, langsigtede investor
Jeg investerer ikke fordi jeg gerne vil være aktiehandler. Jeg håber heller ikke at kunne finde den næste superaktie. Investering skal IKKE være mit nye job....
Hvilken investeringsfase er du i? Opbygning eller vedligeholdelse?
Risikoprofilen i din investeringsportefølje kan afhænge af, hvilken fase i dit investeringsliv du er i: formueopbygning eller formuevedligeholdelse
Hvad er obligationer og hvordan investerer jeg i dem?
Obligationer kan være en del af en portefølje for at sikre mod deflation og give porteføljen lidt stabilitet. Investering i obligationer er typisk forbundet ...
Hvad er investeringsforeninger og ETF’er?
Hvad er indeksfonde, investeringsforeninger, investeringsafdelinger og ETF’er. Det er gode begreber at kende som (passiv) investor.
Verdensindekset 2021: Passiv investering i aktier [Guide]
Verdensindekset består af aktier fra hele verdens aktiemarkeder. Det består af henholdsvis de udviklede lande og fremvoksende markeder. Jeg viser her, hvorda...
Hvordan kommer jeg ind i markedet?
Du kan komme ind i aktiemarkedet på flere måder. Enten ved lump sum, dollar cost averaging eller ved buy the dips. Præmisserne for dine investeringer skal væ...
Passiv investering slår aktiv investering
Jeg er passiv investor, fordi jeg ikke kan finde nogle gode argumenter for ikke at være det. William Sharpe leverer det filosofiske argument, og så er der ma...
Warren Buffett anbefaler en passiv indeksfond
Warren Buffet er blevet ufattelig rig på at vælge aktier. Læs hans regler, men husk at han selv nu om dage anbefaler at følge et passivt indeks med lave omko...
Lagerbeskatning af investeringsforening og ETF: Fordel eller ulempe?
Er realisationsbeskattede danske udbyttebetalende investeringsforeninger bedre for det langsigtede afkast end lagerbeskattede, akkumulerende, udenlandske ETF...
Økonomisk krisehåndtering - min trepunktsplan
Er du klar med en kriseplan, hvis de økonomiske konjunkturer skifter fra højkonjunktur til lavkonjunktur, og du pludselig selv fanges ind i den økonomiske kr...
Nye fonde fra Storebrand til porteføljeforslagene #6?
Der er kommet spændende nye index fonde til Danmark - nemlig fonde fra Storebrand, som kan handles helt ned til årlige omkostninger på 0,39%.
‘Simple Path to Wealth’ - hold strategien #7
Hold dig til din strategi, når du har lavet den? Eller hvorfor udbytteaktier ikke er noget for mig, når jeg nu vil gøre det enkelt!
BullionVault - køb ægte ædelmetaller til rimelige priser og få dem opbevaret sikkert
Hos BullionVault kan du købe guld som de professionelle, men helt ned til 1 gram ad gangen - og få guldet opbevaret til rimelige priser
Hvordan får jeg ejendomme i porteføljen?
Hvordan inkluderer jeg ejendomme i porteføljen - både gennem crowdlending, aktier og ETF’er.
Crowdlending opdateringer: Spar dig for mine fejl
Crowdlending lokker med gode renter, men hvornår begynder du faktisk at få god tilbagebetaling? Læs og lær af mine fejl før du investerer.
Hvordan tracker jeg min portefølje med Portfolio Performance og Cointracking.info?
Jeg bruger i øjeblikket Atlaz, Portfolio Performance og Cointracking.info til at få overblik over min samlede portefølje.
Mine investeringer
Jeg bruger selv Nordnet til at opbygge min portefølje via deres kurtagefri månedsopsparing og aldersopsparingen.
Desuden bruger jeg SaxoInvestor til min aktiesparekonto og handel uden minimumskurtage.
Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.
Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.
Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.