Crowdlending: Kom i gang med passiv indkomst [Guide]
Crowdlending lokker med gode renter, men hvornår begynder du faktisk at få god tilbagebetaling? Kan crowdlending overhovedet anbefales til investeringer. Læs dette før du investerer.
Crowdlending bliver mere og mere populært. Der er efterhånden rigtig mange gode platforme, hvor du kan komme i gang med investere i udlån af penge til private og virksomheder, men ikke alle er lige gode.
Discloure: Links markeret med asteriks (*) er reklamelinks. Hvis du bruger linket, tjener jeg kommision, og du får måske en bonus.
Crowdlending platforme lokker ofte med tocifrede afkast, så det kan være en attraktiv måde at investere sine penge på. Men husk at tjekke risiko og sikkerhed ved crowdlending.
Jeg har selv crowdlending som en større del af min samlede portefølje, og jeg har investeret i mere end 20 forskellige platforme med hver deres fordele og ulemper.
Men crowdlending er ikke for for alle. Så for at få den bedste crowdlending, skal du vide mere om, hvordan du vurderer risiko og sikkerhed på det enkelte crowdlending-platforme. Denne begynderguide til crowdlending skulle gerne hjælpe dig i den rigtige retning.
Hvad er crowdlending?
Crowdlending is the practice of lending money to individuals or businesses through online services that match lenders with borrowers.
Det er ikke længere kun bankerne, der låner penge ud. Det er der også mange andre platforme, der gør, og du kan være med til at låne dine penge ud.
Grundlæggende er crowdlending udlån af penge, hvor flere investorer går sammen om at finansiere et lån. De kan foregå på digitale online platform, som administrer indbetalinger, udbetalinger og rentetilskrivninger. Mange investerer i crowdlending for at få renteindtægter, men du kan også have et velgørende formål med din investering.
Crowdlending platforme for begyndere
Crowdlending bliver mere og mere populært. Der er efterhånden rigtig mange gode platforme, hvor du kan komme i gang med investere i udlån af penge til private og virksomheder, men ikke alle er lige gode.
Derfor skal du lave noget research for at finde de bedste. Når du laver research skal du vide, at de fleste platforme laver deres markedsføring via affiliate- eller referral-marketing. Jeg har også aftaler med platformene.
I praksis betyder det, at hvis du klikker på et link i langt de fleste anmeldelser, så tjener skribenten en lille kommision samtidig med, at du typisk også får nogle fordele. Men når markedsføring foregår på denne måde, så har anmelderen et økonomisk incitament til at anbefale platformen. Vær derfor skeptisk, når du læser anmeldelser og den bedste crowdlending platform.
Platformene er enten selv loan originators eller også er de en markedsplads for låneudbydere. Fx er danske Lendino både låneudbyder og platform, mens Mintos er Europas største markedsplads for lån med rigtig mange låneudbydere tilknyttet.
Hvad er fordelene ved crowdlending?
Der er flere gode grunde til, hvorfor man skal investere i crowdlending. Det er ret let at forstå, at når man låner sine penge ud, så får man renter. Og renterne udbetales løbende, så du har en passiv indkomst.
- Du bliver selv bank. Du kan køre din egen bankforretning og udlåne penge til virksomheder og mennesker, der ikke kan få ordentlige lån i banken. Fx kan du støtte bestemte projekter.
- Højt afkast. Du kan få et relativt højt afkast gennem crowdlending. Husk dog at være skeptisk over for nogle af de udsædvanligt høje afkast, der loves særligt på østeuropæiske platforme.
- Stabilt afkast. Renter tilskrives på de fleste platforme månedligt efter faste rentesatser. Derved er afkastet meget mere stabilt end på aktiemarkedet (i hvert fald når lånene betales tilbage).
- Passiv indkomst. Du udlåner dine penge, men til gengæld får du en passiv indkomst. Det er herligt, når man ser ens opsparing vokse måned efter måned.
Hvad er risikoen og sikkerheden i crowdlending?
Du skal være rigtig opmærksom på den risiko, der er forbundet med crowdlending. Crowdlending-platforme kan gå konkurs, og dine lån kan blive misligholdt.
- Manglende afdrag. Lån kan komme i restance, hvis låntagerne ikke kan betale tilbage. Låntagerne kan gå konkurs, så de ikke kan betale tilbage, eller også vil de bare ikke betale tilbage. Uanset hvad så forsøger platformen naturligvis at få pengene tilbage, men det er ikke altid muligt.
- Platformens konkurs. En platform kan også gå konkurs. Hvis platformen også er låneudbyderen, så er dine penge tabt. Det er sket flere gange.
- Svindel. En platform kan også vise sig at være svindel. Crowdlending blev meget hurtigt meget populært. Markedsføringsmetoderne for alle platforme har ofte været at udlove bonus, hvis du kan skaffe nye kunder. Det betyder, at der kommer en del likviditet ind i virksomhederne hurtigt, og de første investorer tjener godt. Men pludselig lukker det hele ned, ejerne løber og ingen af investorerne får deres penge. Det er fx sket med Envestio.
- Recession. Hvis der er lavkonkunktur, så vil andelen af lån, der ikke bliver betalt tilbage (til tiden) også stige. Det skete fx her under Corona-epidemien, hvor folk samtidig begyndte at trække deres penge ud. Platformene havde så pludselig ikke nok likviditet til at udbetale pengene øjeblikkeligt.
- Skat. Du skal være opmærksom på, at hvis du investerer i udenlandske crowdlendingplatforme, så skal du selv sørge for at indberette skat. Det kommer jeg tilbage til senere.
Læs mere om crowdlending risiko
Er crowdlending sikkert?
Investering i crowdlending er ikke sikkert! Det er investeringer med relativt høj risiko. Hvis du kan vælge de rigtige platforme, så får du en løbende renteindtægt, som kan komme næsten op på samme afkast som aktier historisk har givet.
Det betyder altså, at du også bliver betalt for din risiko.
Hvilke lånetyper findes der?
Investering i crowdlending kan ske i mange forskellige lånetyper. De valgte lånetyper har stor betydning for din risiko og afkast.
Hvilke lånetyper du vælger afhænger af din risikoprofil. Fx kan du investere i højt forrentede forbrugslån, eller du kan vælge længerevarende lån med lavere grænser.
Lad os kigge på de lånetyper i crowdlending, du kan vælge imellem.
- Forbrugslån
- Billån
- Virksomhedslån
- Sikkerhed i fast ejendom
- Fakturabelåning
Når du vælger at investere i crowdlending-lån, så skal du altså lave en risikovurdering. Alle lån kan risikere ikke at blive betalt tilbage. Typisk kreditvurderer platformen de enkelte lån eller låneudbyderen. Men det er ikke nogen komplet sikkerhed - og husk at det er dine billeder.
Kig også på hvilke afdragsmetoder lånene skal betales tilbage efter.
- Annuitetslån
- Stående lån
Selv sørger jeg for at investere bredt både i lånetyper, men også i forskellige afdragsmetoder.
Vælg din investeringsstrategi!
Det er en god ide at få skrevet din strategi ned for, hvordan du vil investere i crowdlending. Så bliver du ikke for fristet af de rigtige gode tilbud, der findes i denne verden.
- Hvorfor investere i crowdlending. Hvad er dit mål med at investere i crowdlending? Det er vigtigt at vide.
- Kortsigtet eller langsigtet. Hvor lange løbetider skal lånene have, som du investerer i? Hvordan passer den med din tidshorisont?
- Hvor meget vil du investere? Hvor stor en del af din samlede investeringsportefølje skal crowdlending fylde? For at minimere risikoen er det fornuftigt at sprede sine investeringer på flere forskellige aktiv-klasser.
- Passiv eller aktiv tilgang. Du kan bruge auto invest til at investere nogenlunde passivt i lån, fx på Mintos, men du kan også manuelt sidde og købe og sælge lån og læse detaljer på de forskellige platforme. Vælg hvor meget tid, du vil bruge på at investere?
- Hvilken risikoprofil har du? Høje afkast er typisk den risikopræmie, låntagerne må betale, hvis lånene er lidt risikable. Går du efter de høje afkast og den høje risiko, eller vil du gerne have lavere risiko ved at satse lidt mere på lån med lavere renter.
Skriv din strategi ned. Den behøver ikke fylde meget mere end en Post-It.
Hvordan kan du minimere risikoen ved crowdlending?
Du kan minimere risikoen ved crowdlending med sund fornuft. Ved alle investeringer gælder det, at du aldrig må investere penge, som du ikke kan tåle at tabe. Men derfor investerer de fleste af os jo med det håb, at vores penge bliver mere værd og ikke mindre værd.
Lad os kigge på, hvordan du kan kan mindske risikoen.
- Diversificering. Hvis du har en bred portefølje, så er din risiko mindre, hvis der skulle ske noget. Det giver mening at være på flere platforme, bruge flere låneudbydere, investere i lån i flere lande, bruge forskellige lånetyper og måske endda i forskellige valutaer. På den måde er du beskyttet lidt med hændelser, der kun rammer dele af det samlede lånemarked.
- Vær skeptisk. Du skal som tidligere skrevet både være skeptisk over for høje renter. Hvis renterne er urealistisk høje, så er det sikkert for at lokke til investeringer i noget meget risikofyldt. Du skal også være skeptisk overfor anmeldelser, som jeg tidligere har skrevet.
- Brug lån med sikkerhed. Hvis lånene fx har sikkerhed i ejendom, eller låntagerne stiller sikkerhed på andre måder, hvis deres betalingsevne skulle falde. Det kan forbedre mulighederne for at lånet i sidste ende kan betales tilbage.
- Følg din strategi. Nogle platforme tilbyder cash back for at få dig til at låne flere penge ud. Fx er der typisk forskellige satser, hvor du kan få en højere rente, hvis du investerer mere end det. Men husk at din strategi er vigtigere end cash back.
- Overmodighed og grådighed. Som investor er det utrolig let at blive overmodig, fordi det lige er spændende at prøve noget nyt af, eller man virkelig gerne lige vil investere i det her.
Typiske fejl i crowdlending
Jeg har beskrevet nogle af de typiske fejl, jeg har begået i crowdlending. Måske kan du undgå nogle af mine fejl i crowdlending.
Udvikling i værdi af crowdlending
Selvom der tilskrives renter løbende på de enkelte platforme, skal du være opmærksom på, at tallene er urealiseret indkomst indtil pengene er hævet fra platformen. I crowdlending har historien vist, at en platform kan gå ned eller være svindel, hvilket jeg også har været ramt af. Crowdlending er en højrisiko investeringsform.
Crowdlending og skat
Du bliver beskattet af renterne, du tjener på crowdlending. Du skal være opmærksom på, hvordan de skal indberettes til Skat - især hvis platformene er udenlandske. Indtægterne bliver altså beskattet som kapitalindkomst. Hvor høj procenten er på kapitalindkomst afhænger af din øvrige økonomi.
Du kan også fratrække tab, men vær opmærksom på, at der er en bagatelgrænse og krav til dokumentation, når du skal fratrække tab på crowdlending.
Du skal også være opmærksom på, at nogle lande opkræver kildeskat af renterne. Det gælder i Europa Spanien og Litauen, hvilket kan gøre skatteopgørelsen lidt mere indviklet.
Jeg har skrevet en guide til hvordan du indberetter indtægter fra crowdlending til Skat.
Hvad er den bedste crowdlending platform?
Det er umuligt at sige, hvad den bedste crowdlending er for dig. Du kan vælge danske platforme eller nogle af de udenlandske platforme. Du kan lade dig inspirere lidt af mine erfaringer med crowdlending.
Crowdlending i Danmark
Der findes også nogle crowdlendingplatforme i Danmark. Fordelene ved de danske platforme er, at de er mere regulerede end de udenlandske muligheder for at investere i crowdlending. Jeg har investeret i flere af dem, og du kan læse mere om alle mine erfaringer med platformene.
Mine erfaringer med crowdlending
I februar 2017 investerede jeg første gang i udlån gennem crowdlending gennem en af de danske crowdlending platforme. Jeg sammenfatter mine erfaringer med de enkelte crowdlending platform, og typisk skriver jeg også et afsnit om crowdlending og mine P2P-investeringer under mine månedsopdateringer.
Jeg har investeret en del penge i crowdlending. Jeg har skrevet en side med mine erfaringer med crowdlending og min samlede portefølje og udviklingen i sammensætningen.
Crowdlending platforme
Indlæg om crowdlending
Anmeldelse af Trine
Anmeldelse af crowdlending platformen Trine, der er særligt målrettet mod bæredygtige projekter i Afrika med solenergi og clean energy.
#22 Maj - Resultat af Ezoic vs Adsense som passiv indtjening på blog
Investeringer i værdipapirer på autopilot. Eksperiment med Ezoic og Adsense som passiv indtjening på websites. Reduktion af crowdlending
#21 Marts - Ezoic og Adsense som passiv indtjening
Investeringerne kører på autopilot, men har brugt lidt tid på at indberette skat for crowdlending. Opdatering handler primært om Ezoic og Adsense som passiv ...
Skat af indkomst fra dansk og udenlandsk crowdlending 2020?
Jeg har skrevet en guide til, hvordan du indberetter renteindtægter fra dansk og udenlandsk crowdlending. Guiden omfatter både indkomst fra dansk crowdlendin...
Risiko crowdlending: Rebalancering ud fra risk-reward-analyse
Crowdlending er en højrisikoinvestering, men platformene er meget forskellige. Med Risk-Reward kan vi give et bud på, hvilke platforme der er risikoen værd?
#1 Januar - I gang med finansiel uafhængighed
I januar 2019 bliver jeg særligt interesseret i finansiel uafhængighed. Status på investeringer, crowdfunding og crowdlending status på rejsen mod FIRE.
Crowdlending opdateringer: Spar dig for mine fejl
Crowdlending lokker med gode renter, men hvornår begynder du faktisk at få god tilbagebetaling? Læs og lær af mine fejl før du investerer.
#2 Februar - Mere styr på investeringerne
I februar var målet at få mere styr på investeringerne. Der blev tilføjet en del mere crowdlending til min portefølje, fordi det ser spændende ud ift. afkast...
Ejendomsinvestering … gennem crowdlending?
Hvis man ikke selv vil købe fast ejendom, hvordan kan man så investere i ejendomsmarkedet gennem crowdlending?
Funderbeam anmeldelse: Køb andele i startups
Funderbeam er en spændende crowdlending og crowd investing platform baseret på blockchain-teknologierne - men måske for risikofyldt?
Hvordan gør jeg min samlede portefølje etisk og bæredygtig?
Hvordan gør jeg mine investeringer i værdipapirer, crowdlending og ejendomme etiske og bæredygtige?
#3 Marts - Hvor skal kontanterne ende?
I marts har målet været at afprøve forskellige platforme og få endnu mere styr på investeringerne. Tilføjede endnu flere crowdlending platforme og særligt no...
#4 April - Pengene falder på plads?
I april måned har målet være at få investeret de sidste midler og beslutte mig for, hvor meget jeg skal have i kontanter.
#5 Maj - Hvordan går det med investeringerne?
I maj måned har målet være at se, hvordan arbejdet etableret i april bærer frugt.
#6 Juni - På vej ud af firma og styr på porteføljerne?
I juni måned har jeg videreført mine investeringer og indført et par nye investeringer.
#7 Juli - Sommerferie, Gomore og AirBnb?
I juli har jeg lejet mit hus ud, fået gang i Gomore, oprettet et nyt affiliate site og så ellers bare investeret videre.
#8 August - Investeringer er ikke kun let :)
I august måned har jeg fortsat investeret både i aktier, obligationer og crowdlending - og oprettet lidt flere kreditkort.
#9 September - både aktier og crowdlending går op
September måned har budt på nye investeringer i EvoEstate og Revolut Trading - og så ellers en rekordindtjening på crowdlending.
#10 Oktober - mere Brickshare og ellers stødt stigende afkast
Oktober har budt på nye investeringer hos Brickshare, og ellers har jeg øget investeringerne langsomt og sikkert med månedsopsparingen hos Nordnet.
#11 November - stabile afkast og eksperimenter med Fiverr
November har budt på stabile investeringsafkast og lidt eksperimenter med Fiverr.
#12 December - stabile afkast og crowdlending-bekymringer
December har igen budt på solide afkast fra værdipapirerne, mens crowdlending ser lidt bekymrende ud.
Hvordan gik 2019?
2019 var det første år, hvor jeg meget metodisk fik kigget på min økonomi - der er blevet forbrugt og investeret klogere, og forbruget og regningerne er blev...
#13 Januar - stabile afkast og crowdlending-bekymringer
Januar har igen budt på solide afkast fra værdipapirerne, mens crowdlending ser lidt bekymrende ud, så er gået i gang med at sænke min eksponering mod crowdl...
#14 Februar - uro på aktiemarkedet, overvejelser om kryptovaluta og rebalancering af crowdlending
Februar har jeg rebalanceret min crowdlending portefølje, set aktiemarkedet falde kraftigt og oprette mig på Kraken for at købe lidt mere kryptovaluta.
#15 Marts - Corona-virus, rabat på aktiermarkederne og katastrofer i crowdlending
I marts blev strategien for opbygge en formue virkelig testet med nedgang på de globale aktiemarkeder - og igen tabte jeg penge på crowdlending.
#16 April - Portfolio Performance
Jeg er gået lidt kold i mit gamle hjemmelavede regneark, og er ved at lægge tallene ind i Portfolio Performance.
#17 maj - Autopilot og status på passiv indkomst
Investeringerne kører på autopilot - og jeg er virkelig glad for overblikket fra det gratis Portfolio Performance.
Mine erfaringer med dansk crowdlending. 3 år senere!
Jeg har investeret i dansk crowdlending i fire år. Her er en grundig opdatering på, hvordan det går med mine investeringer på crowdfunding-platformene.
#18 juni - Tab på Flexfunding og stødt stigende formue
Investeringerne kører stadig på autopilot, tab på Flexfunding og nye investeringer i The Many.
#19 november - På vej ud af crowdlending og svindel hos CredEarn
Investeringerne kører på autopilot. En del arbejde med at få opdateret kontooplysninger på crowdlending - og svindel hos CredEarn.
#20 Januar - Svindel hos Cred og passiv indkomst
Investeringerne kører på autopilot. De fleste crowdlending firmaer udbetaler hurtigt og svindel hos Cred Earn opgjort.
Hvis du kan lide sitet, så klik dig videre fra de forskellige links eller støt sitet ved at købe mig en kop kaffe eller gennem Flattr.
Disclaimer: iFire.dk modtager kommission gennem affiliate links og omtale af udvalgte finansielle produkter og services. Disse links er markeret med (*). Jeg anstrenger mig for at være neutral og objektiv, og jeg har selv investeret og brugt alle værktøjer på sitet.
Jeg fralægger mig ethvert ansvar for aktualitet, nøjagtighed, og gyldighed af oplysningerne på dette website. Jeg kan ikke holdes til ansvar for evt. tab på baggrund af information.